Beproeven van conceptexamenprogramma's en –syllabi wiskunde vmbo van start!

Redactie Geplaatst op 26 juni 2024 Wiskunde vmbo

In deze nieuwsupdate lees je welke negen vmbo-scholen gaan meedoen aan de fase van beproeven van de conceptexamenprogramma's en –syllabi wiskunde vmbo. Deze informatie staat nu gebundeld op het nieuwe webplatform wiskunde vmbo, dat speciaal is ontwikkeld voor vmbo-scholen. Daarnaast is er ook het huidige platform wiskunde havo/vwo. Lekker overzichtelijk!

Waarom nieuwe conceptexamenprogramma’s wiskunde vmbo?

Leerlingen krijgen steeds meer te maken met data die ze moeten begrijpen, interpreteren en gebruiken in hun dagelijkse leven en mogelijke vervolgopleidingen. Vmbo-leerlingen die nu het examenprogramma wiskunde volgen en door willen gaan naar de havo, sommige mbo-opleidingen of de arbeidsmarkt zijn onvoldoende toegerust om die stap te maken. Maar op het vmbo volgen niet alle leerlingen het vak wiskunde in de bovenbouw terwijl ook deze leerlingen steeds meer te maken krijgen met data in vervolgopleidingen, beroepen en het dagelijks leven.

De opdracht tot actualisatie

SLO heeft daarom in opdracht van het ministerie van OCW, met behulp van een vakvernieuwingscommissie, de examenprogramma’s wiskunde vmbo geactualiseerd. Op 16 november 2022 overhandigde deze commissie de conceptexamenprogramma's wiskunde vmbo aan het ministerie van OCW.

Met het oog op de verschillende leerwegen in het vmbo heeft de commissie zes conceptexamenprogramma’s opgeleverd:

  • Drie conceptexamenprogramma’s ter vervanging van de huidige wiskundeprogramma's: wiskunde 1,2.
  • En drie programma’s voor leerlingen die nu geen wiskunde volgen: wiskunde 1.

De conceptexamenprogramma’s wiskunde 1,2 starten met try-out

Momenteel leggen we de laatste hand aan de conceptexamenprogramma’s en de bijbehorende syllabi voor wiskunde vmbo. In september 2024 starten we samen met de deelnemende schoolleiders en leraren van de negen scholen een try-out om de nieuwe onderdelen van de examenprogramma's en –syllabi te beproeven. Voor vmbo wiskunde 1 start er eerst een vooronderzoek. Hoe de try-out en de pilot vorm gaan krijgen lees je op het platform.

Op de hoogte blijven? Meld je hieronder dan aan voor de nieuwsupdates van dit platform!

Nieuws over wiskunde havo-vwo blijven volgen? Bekijk het hier!

Wil je dit Delen?

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Vakken