blijf op de hoogte
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.
Subsidieregeling beproeven conceptexamenprogramma’s bovenbouw vo
SLO zoekt scholen die mee willen doen aan het beproeven van de conceptexamenprogramma’s van verschillende vakken in de bovenbouw van vmbo, havo en vwo, waaronder natuur, leven en technologie (nlt). Meedoen betekent dat je als school in schooljaar 2025-2026 voor één, twee of maximaal drie vakken per schoolsoort/leerweg onderzoekt in hoeverre de conceptexamenprogramma’s (en conceptsyllabi) bruikbaar en uitvoerbaar zijn. Als schoolvestiging ontvang je voor een aanvraag per vak en schoolsoort een subsidiebedrag van €35.000. De aanmelding voor de subsidieregeling is open van 3 tot en met 28 februari 2025.
Hieronder lees je de aanvullende informatie om als school mee te doen aan het beproeven van de conceptexamenprogramma’s nlt. Daarnaast gelden de algemene informatie, opbrengsten en randvoorwaarden om mee te doen, die je hier kunt vinden.
In totaal zoeken we voor het beproeven van de conceptexamenprogramma’s nlt 8 scholen die met in elk geval één schoolleider en twee leraren nlt en ten minste 20 leerlingen meedoen.
De 8 scholen beproeven elk ten minste één van de twee conceptexamenprogramma’s:
Een school vraagt subsidie aan voor één examenprogramma nlt van één specifieke schoolsoort. Bijvoorbeeld (fictief): het Groninger Lyceum wil meedoen met het beproeven van het examenprogramma nlt voor havo. Docenten Ineke en Narib geven beiden les aan ten minste 20 leerlingen in de bovenbouw. MOET ZIJN: Docenten Ineke en Narib geven elk les aan een klas: 4 havo met 14 leerlingen en 5 havo met 13 leerlingen.
Indien de school is geselecteerd voor nlt op de havo (uiterlijk 30 mei bekend), en de twee leraren willen ook met een klas vwo meedoen, dan is dat zeker mogelijk. De school ontvangt dan echter geen extra subsidie. Het subsidiebedrag blijft 35.000 euro. In totaal kan een school per vestiging voor schooljaar 2025-2026 subsidie aanvragen voor maximaal drie verschillende vakken, naast nlt havo bijvoorbeeld ook voor Nederlands vmbo-kb en wiskunde vwo.
De aanvragen worden door DUS-i na 28 februari 2025 (sluitingstermijn) op volgorde van binnenkomst gerangschikt. Daarbij wordt voorrang gegeven aan de eerste aanvraag uit elke provincie, zodat er sprake is van een landelijke spreiding van scholen. Daarna geldt dat voorrang wordt gegeven aan drie aanvragen van vestigingen die in ieder geval de schoolsoorten mavo, havo en vwo aanbieden. Er is plek voor maximaal één categoraal vwo.
Alle informatie over de subsidieregeling is te vinden op de website van dus-i en in de Staatscourant.
Na de selectie van scholen inventariseert SLO bij de scholen met hoeveel klassen en welke leerjaren elke school meedoet. Op de landelijke startdag in september is dan duidelijk welke inhouden/onderwerpen op welke scholen, in welke klassen en leerjaren wordt beproefd. Het beproeven kan plaatsvinden in zowel het examenjaar als het voorexamenjaar (vmbo/havo) of de voorexamenjaren (vwo). Dat hangt ervan af met welke klassen de school kan en wil meedoen.
Een school doet mee met in elk geval de schoolleider en twee leraren die het vak nlt in de bovenbouw geven en ten minste 20 leerlingen uit de bovenbouw. Het beproeven vindt plaats binnen de context van de reguliere examenprogramma’s. Leerlingen uit klassen die meedoen in de try-out, volgen dus het reguliere examenprogramma. Gedurende één schooljaar krijgen ze vanaf de herfstvakantie tot half maart/begin april bovendien les in onderdelen uit de conceptexamenprogramma’s. Welke inhouden met welke klassen in welk leerjaar worden beproefd, wordt afgestemd met de leraren.
De deelnemende leraren worden door de school een halve dag per week vrij geroosterd van onderwijsactiviteiten. Deze tijd wordt besteed aan:
Alle tussentijdse (online) activiteiten zullen voor de try-out nlt worden georganiseerd op dinsdagmiddag.
Het beproeven vindt plaats binnen de schoolexamencontext. Daarom wordt tijdens de eerste landelijke bijeenkomst in september en vóór 1 oktober 2025 door SLO met de scholen ook gekeken of aanpassingen aan het PTA nodig zijn voor de klassen die meedoen aan de fase van beproeven.
Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.