In fase 3 beproeft SLO de conceptexamenprogramma’s (en -syllabi) voor de natuurwetenschappelijke vakken op scholen. De programma’s (en -syllabi) worden beproefd op bruikbaarheid en (verwachte) effectiviteit. Waar nodig worden de examenprogramma’s (en -syllabi) bijgesteld.
De conceptexamenprogramma’s en conceptsyllabi worden beproefd in 2025-2026 en 2026-2027. Niet alle conceptexamenprogramma’s worden tegelijk beproefd:
De conceptexamenprogramma’s nlt en O&O worden in 2025-2026 beproefd in een try-out. Dat is een eenjarig traject met een geselecteerde groep scholen. Met leerlingen, leraren en schoolleiders onderzoeken we of de conceptexamenprogramma’s duidelijk zijn beschreven en of ze bruikbaar zijn om onderwijs- en toetsprogramma’s te maken.
De try-out begint in september met een landelijke startdag. De deelnemers maken kennis met elkaar en de opdracht. Ze gaan aan de slag met de conceptexamenprogramma’s en -syllabi en krijgen inzicht in welke inhouden ze gaan beproeven.
Vanaf de startdag tot de herfstvakantie bereiden leraren samen met SLO lessen voor. In de perioden tussen de herfst- en kerstvakantie geven ze les in de nieuwe inhouden. Deze evalueren ze tijdens een tweede landelijke bijeenkomst. Vanaf januari beproeven leraren andere inhouden. Daarna volgt een slotdag met eindevaluatie in april. Tussentijds organiseert SLO voor leraren online vragenuren en uitwissel- en inspiratiesessies om kennis, goede praktijken en materialen te delen.
Daarna weegt SLO alle feedback zorgvuldig en bespreekt deze met betrokken partijen en scherpt vervolgens de conceptexamenprogramma’s aan.
Voor de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde gaan we komende periode met betrokkenen na hoe uitgebreid beproefd moet worden vanaf schooljaar 2026-2027, en hoeveel tijd dat nodig heeft. We proberen steeds de beste balans te vinden tussen tijd en kwaliteit. Dit betekent dat de fase van beproeven zo kort als mogelijk is, maar lang genoeg om de examenprogramma’s goed te kunnen invoeren.
Als uit de impactanalyse blijkt dat de veranderingen op inhoud, wijze van afsluiting én stelsel groot zijn, dan wordt niet gekozen voor een try-out maar een pilot. Daarbij wordt het volledige conceptexamenprogramma beproefd. Voor vmbo en havo vraagt dit twee jaar, voor vwo drie jaar.
Voor de vakken die in schooljaar 2026-2027 worden beproefd, geldt dat de werving begin 2026 plaatsvindt.