Bas van Rijen

Bas van Rijen

Contactinformatie

Bas van Rijen

Vakexpert vmbo scheikunde

Sinds 2013 ben ik werkzaam als docent chemie bij Summa Laboratorium. Summa Laboratorium is onderdeel van het Summa college: een instelling voor mbo in Eindhoven. Ik ben hier begonnen als stagiair en in de tussentijd heb ik mijn tweedegraads (2013) en eerstegraads (2018) bevoegdheden als leraar scheikunde behaald. Deze opleidingen heb ik beide gevolgd aan de Fontys lerarenopleiding scheikunde te Tilburg. Hier heb ik ook mijn eerste contacten gelegd met docenten uit het vo.


Afgelopen februari organiseerden wij voor de tweede keer een vakoverstijgende wedstrijd waarin vmbo 4 leerlingen het tegen elkaar opnamen. Binnen Summa Lab geef ik zowel theorie als praktijklessen. Vooral de combinatie van deze lessen bevalt me goed. Je geeft relatief veel lesuren aan dezelfde klas. Hierdoor bouw je een sterke band op met je studenten en begeleid je ze in de eerste stappen richting een beginnend beroepsbeoefenaar.


De laatste jaren proberen we binnen ons curriculum steeds meer het bedrijfsleven te betrekken. Hier trek ik de kar in. Eén van de doelen die ik mezelf daarbij stel: hoe betrekken we als school het bedrijfsleven zoveel mogelijk, zodat we het onderwijs betekenisvol en actueel houden? Dit is ook één van de redenen waarom ik me voor de vakvernieuwingscommissie heb aangemeld. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het middelbaar onderwijs en de vervolgopleidingen, zoals het mbo, goed op elkaar aansluiten.