Podcast: Er komen nieuwe curricula aan voor de moderne talen. Moet dat nou?

Redactie Geplaatst op 10 juli 2024 Podcast Moderne vreemde talen

“Ja!, geeft Daniela Fosaglio in deze ‘Meneer van Dale podcast’ aan. Het gaat hierbij om de inhouden van het vernieuwde curriculum voor de talen. Het bewust worden van hoe talen werken. Het feit dat cultuur onlosmakelijk verbonden is met het leren van een taal.”

Daniela vervolgt: “Ondanks de dagelijkse hectiek gebeuren er in de taallessen nu al prachtige dingen. De huidige examenprogramma’s voor talen bieden echter geen houvast en zijn verouderd. Bovendien wordt vijftig procent van het eindcijfer bepaald door een beperkte toetsing van leesvaardigheid. De geactualiseerde examenprogramma’s zullen hierin verandering brengen en de relevantie van talen voor de leerlingen van nu vergroten.

Kritisch omgaan met de enorme hoeveelheid informatie op het web, het gebruik van Engels als lingua franca (dit is een taal die als gemeenschappelijk communicatiemiddel wordt gebruikt tussen mensen met verschillende moedertalen). Rekening houdend met culturele kenmerken. Bewustzijn van het fenomeen taal. De effecten van taalgebruik. En de invloed van andere talen op het Nederlands. Dit zijn slechts enkele hoogtepunten.

Met een team van leraren en experts in maar liefst negen talen zijn de vernieuwde conceptexamenprogramma’s nu een feit. Op 22 november worden ze gepresenteerd tijdens het landelijke SLO Congres in Nieuwegein. Luister hier naar concrete voorbeelden van hoe deze programma’s er straks in de praktijk uit kunnen zien.”

Meer horen van Daniela over de nieuwe curricula voor de moderne talen?

Luister via een van de onderstaande links naar de podcast:
Spotify
Apple Podcast
Van Dale website

Het SLO congres

Kom je ook naar het SLO congres op 22 november 2024? Schrijf je hier in. Hier presenteren we alle examenprogramma’s. Dus neem je collega’s van andere vakken mee!

Wil je dit Delen?

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Vakken