Het is bijna zo ver: scholen beproeven de O&O-programma’s

Redactie Geplaatst op 11 juli 2025 Examenprogramma's Actualisatie


Na de zomervakantie gaan we aan de slag. Samen met leerlingen, leraren en schoolleiders beproeven we de conceptexamenprogramma’s van O&O. Acht scholen verspreid in heel Nederland doen mee. Vier van de scholen hebben subsidie voor het beproeven van de havo-programma’s, en vier voor het beproeven voor vwo. In het kennismakingsrondje met leraren afgelopen weken bleek dat sommige scholen met beide schoolsoorten willen meedoen. Dat is heel mooi, want dat sluit direct aan bij één van onze onderzoeksvragen: zijn de verschillen in conceptexamenprogramma’s tussen havo en vwo duidelijk voor leraren en uitvoerbaar en haalbaar voor leerlingen?

Hoe zat het ook alweer?

Op 3 maart 2025 werden de conceptexamenprogramma’s voor O&O gepubliceerd. Hierin zijn, ten opzichte van de huidige examenprogramma’s, een aantal inhouden verdwenen en andere toegevoegd. Ook, en dat is voor O&O eigenlijk veel spannender, zijn de eindtermen concreter geformuleerd met een doelzin en uitwerking (het gaat hierbij om). De programma’s zijn bovendien in samenhang met de andere natuurwetenschappelijke vakken biologie, natuurkunde, nlt en scheikunde ontwikkeld en in goede samenwerking met de Stichting Technasium, die een plek in de advieskring had.

Komend schooljaar beproeven we met leraren en leerlingen een aantal nieuwe inhouden. In een focusgroep, die op 9 mei samenkwam, is vastgesteld dat met name de denk- en werkwijzen in combinatie met concepten belangrijk zijn om uit te proberen in de klas. In de focusgroep van 9 mei zaten:

  • Elise Quant, Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven
  • Jony Heerink, Universiteit Twente, Enschede
  • Gerald van Dijk, Hogeschool Utrecht, Utrecht
  • Roos Offringa, Leewarder Lyceum, Leeuwarden
  • Elise van Beek, Linde College, Wolvega
  • Eva van der Laan, Stichting Technasium
  • Wilco Zwennis, Stichting Technasium
  • Anne Schellekens, Stichting Technasium

Om dit goed voor te bereiden werkt een ontwikkelgroep conceptmaterialen uit. In ontwikkelgroep voor de eerste cyclus zitten:

  • Jony Heerink, Universiteit Twente, Enschede
  • Wilco Zwennis, Stichting Technasium
  • Elise van Beek, Linde College, Wolvega


Met de conceptmaterialen kunnen de scholen de nieuwe inhouden verwerken in hun bestaande projecten en beproeven in de periode direct na de herfstvakantie. Vervolgens halen we het net op: via schoolbezoeken, vragenlijsten én gesprekken evalueren we of de eindtermen bruikbaar en haalbaar zijn. Een soortgelijke cyclus van focusgroep --> ontwikkelgroep --> beproeven op scholen --> evalueren vindt in de tweede helft van het schooljaar nog een keer plaats tussen januari en april.

In september komen we weer met een update waarin we de onderzoeksvragen en de opzet van beproeven verder toelichten.

Wil je dit Delen?

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Vakken