Paula Bouwstra

Paula Bouwstra

Contactinformatie

Paula Bouwstra

Leraar film

Al vele jaren geef ik met heel veel plezier les in de vakken Tekenen, Cultuur en het examenvak Kunst Algemeen Beeldend. Ik ben heel enthousiast over de rol van Film die een steeds grotere rol in het curriculum krijgt.

Vanaf 2011 geef ik les op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, een categoraal gymnasium, dat onderdeel is van scholengemeenschap Piter Jelles (PJ)/ OVO Fryslân Noord. Daarvoor heb ik bij een Montessori-school van PJ gewerkt.

De lerarenopleiding TeHaTex heb ik in Leeuwarden gevolgd en daarna aan de Kunstacademie Constantijn Huygens Kampen de eerstegraad bevoegdheid voor leraar Kunst Beeldend gedaan.

Zo’n 10 jaren ben ik nu steeds meer met film binnen het onderwijs bezig en heb ik met veel plezier de post-HBO opleiding voor Filmeducatie “On The Movie” aan de Breitner Academie gevolgd (cursusjaar 2022-2023).

Op het Stedelijk Gymnasium heb ik het vak “Cultuur in de brugklas” ontwikkeld met daarin veel ruimte voor film. Ook begeleid ik leerlingen bij het maken van hun film-PWS, van documentaire, animatie en fictie, en collega-docenten bij de toepassing in hun eigen vakken. Meer in het algemeen besteed ik tijdens de lessen/het lesprogramma aandacht aan onderwerpen als beeld/filmtaal en visuele zeggingskracht, en mediawijsheid: de leerling worden op deze manier kritische kijkers.

Verder neem ik deel aan de Focusgroep Filmeducatie van EYE, het Netwerk Filmeducatie, Filmhub Noord bij o.a. de meet-ups van het Noordelijk FilmFestival (NFF), Filmhuis Slieker afdeling Educatie (programmaontwikkeling), en ben ik opdrachtgever voor de studenten van de NHL/Stenden-lerarenopleiding dKBV bij het blok Film-Breedbeeld.

Samen met kunst- en cultuurorganisaties ontwikkel ik bijzondere projecten voor gymnasiumleerlingen, bijvoorbeeld in de vorm van “proeftuinen” en projecten bij speciale tentoonstellingen in het Fries Museum, Fries Verzetsmuseum en museum het Princessehof.

Graag draag ik via de vakvernieuwingscommissie Kunst en Cultuur bij aan het samen met vakcollega’s en experts werken aan het examenprogramma Film, de te ontwikkelen discipline. Film neemt een steeds grotere en belangrijkere plaats in het onderwijs: van basisvaardigheid in het PO en VO tot en met zelfstandig eindexamenvak in het VO.