Marijne de Ferrante

Marijne de Ferrante

Contactinformatie

Marijne de Ferrante

Vak- en curriculumexpert

Voor leerlingen relevant en uitdagend, zo zie ik ons vak graag in de toekomst.


Al bijna dertig jaar sta ik voor de klas, eerst op een vwo met Latijn binnen een scholengemeenschap en nu al jaren op het Coornhert Gymnasium in Gouda. Ook leid ik als vakdidacticus en lerarenopleider docenten op aan het ICLON (Universiteit Leiden).


Ik hoop dat we met een nieuw curriculum eindelijk kunnen gaan realiseren wat veel docenten al lang willen: meer ruimte voor de inhoud van teksten en het gesprek over de tekst, waardoor leerlingen kunnen ontdekken wat de oudheid voor henzelf waardevol maakt. Dat leerlingen niet pas tien jaar later, maar al tijdens hun schooltijd ervaren dat ze bij klassieke talen met interessante verhalen bezig zijn die je aan het denken zetten over jezelf en onze wereld, wanneer je daarover met anderen in gesprek gaat.


In een groep van tien classici heb ik ook meegeschreven aan Selfie met Sappho. Ik kijk er enorm naar uit de komende tijd eindelijk een volgende stap te mogen maken. Via de advieskring kunnen we ook in dit ontwikkeltraject samenwerken met docenten uit het hele land. Ik hoop dus dat veel classici bereid zijn mee te doen en dat we opnieuw tot een breed gedragen eindproduct komen.