Mareike van der Keur

Mareike van der Keur

Contactinformatie

Mareike van der Keur

Leraar

“Grieks en Latijn, waarom zou je in deze tijd die dode talen nog aanbieden?”

“Ach, ik slaag toch wel met een 4 voor Latijn.”

“Nutteloos en elitair!”


Het zijn best flinke uitdagingen voor het onderwijs in de klassieke talen: de waarde van de vakken duidelijker over het voetlicht brengen, het verbeteren van de motivatie en resultaten van leerlingen, en een breder publiek betrekken bij het onderwijs in de klassieken.


Mijn naam is Mareike van der Keur, docente klassieke talen op het Utrechts Stedelijk Gymnasium sinds 2019. Hiervoor was ik 12 jaar werkzaam op Scholengemeenschap De Breul in Zeist. Ik wil me in de vakvernieuwingscommissie graag inzetten voor een grotere zichtbaarheid en aantrekkingskracht van de klassieken, en wel op zo’n manier dat leerlingen door het volgen van het curriculum nog beter toegerust worden voor hun leven als moderne burger en als mens.


Voor het Utrechts Stedelijk Gymnasium heb ik een nieuw curriculum klassieken ontworpen dat persoonlijke en maatschappelijke vorming versterkt. In 2021 zijn we gestart met de uitvoering hiervan. Van 2009 tot 2017 was ik lid van het VU Vaknetwerk Klassieke talen, waar ik met vakcollega’s en wetenschappers samenwerkte aan lesmateriaal waarin we recente inzichten uit de wetenschap verwerkten.


Dit voorjaar gaf ik een presentatie voor de SHZG en één voor de VCN-jaarconferentie: ‘Meer motivatie, betere resultaten, meer erkenning van de waarde van ons vak: hoé dan? In praktijk: een voorbeeld van een curriculum dat vorming versterkt.’