Werk met ons mee aan een actueel curriculum voor de bovenbouw vo

Redactie Geplaatst op 21 november 2024 Fase van beproeven

Inmiddels zijn de conceptexamenprogramma’s voor Friese taal en cultuur, klassieke talen, maatschappijleer, moderne vreemde talen, Nederlands en wiskunde havo-vwo gepubliceerd. Iedereen kan deze inzien en downloaden. De conceptexamenprogramma’s van de natuurwetenschappelijke vakken volgen begin 2025. Ondertussen ontwikkelen syllabuscommissies onder regie van het College van Toetsen en Examens conceptsyllabi voor de vakken met een centraal examen.

Nu is het tijd voor de volgende stap: het beproeven ervan in de klas en op de school.

Benieuwd of dit iets voor jouw school is? Wil je weten wat die fase van beproeven precies inhoudt bij SLO en op welke wijze jouw school gebruik kan maken van de subsidieregeling hiervoor? Lees dan snel verder…

Wat wordt er beproefd en wanneer?

Volgend schooljaar 2025-2026 gaan we starten met de fase van beproeven. Met leerlingen, leraren en schoolleiders beproeven we in hoeverre de conceptexamenprogramma’s bruikbaar en uitvoerbaar zijn en in hoeverre de gewenste opbrengsten kunnen worden gerealiseerd. Dat doen we in een zogenoemde try-out: een eenjarig traject waaraan de school meedoet met in elk geval twee leraren van een vak en een schoolleider.

In de perioden tussen herfst- en kerstvakantie en tussen kerstvakantie en begin april worden met leerlingen nieuwe onderdelen beproefd. Leraren en schoolleiders worden op het geheel van het conceptexamenprogramma (en syllabus voor vakken met een centraal examen) bevraagd en er wordt met hen gekeken naar de randvoorwaarden voor implementatie.

Geef interesse voor beproeven snel aan ons door!

Is jouw school geïnteresseerd om de conceptexamenprogramma’s voor een vak te beproeven in de onderwijspraktijk? Mail ons dan via [email protected] de naam van de school, de vakken en schoolsoorten waarin je geïnteresseerd bent en de contactgegevens van jouw school. SLO zet jouw school op een mailinglijst en zodra de werving opengaat, krijg je van haar bericht.

In de stappen hieronder geven we je alvast meer informatie over hoe je als school mee kunt doen.

Stap 1 – Informatie over de procedure om mee te kunnen doen

Per vak en per conceptexamenprogramma zoeken we een aantal scholen die meedoen met het beproeven. Omdat we voor een heel schooljaar een halve dag per week vrijstelling van onderwijsactiviteiten per leraar vragen, is er ook budget voor de scholen in de vorm van een subsidie. De subsidieregeling die het ministerie van OCW beschikbaar stelt, zal op 20 januari 2025 in de Staatscourant worden gepubliceerd.

Welke vakken worden wanneer beproefd?

In het schooljaar 2025-2026 beproeft SLO de conceptexamenprogramma’s (en -syllabi) van de volgende vakken:

  • Friese taal en cultuur voor vmbo-bb, -kb-, -gl/tl, havo en vwo
  • Klassieke talen: Latijnse en Griekse taal en cultuur voor vwo
  • Maatschappijleer voor vmbo-bb, -kb-, -gl/tl, havo en vwo
  • Moderne vreemde talen: Engelse, Duitse, Franse en Spaanse taal en cultuur voor vmbo-bb, -kb-, -gl/tl, havo en vwo, Italiaanse en Chinese taal en cultuur voor havo en vwo
  • Natuurwetenschappelijke vakken: NLT en O&O voor havo en vwo
  • Nederlandse taal en literatuur voor vmbo-bb, -kb-, -gl/tl, havo en vwo
  • Wiskunde havo-vwo: C&M vwo, E&M havo en vwo, N&G havo en vwo en N&T havo en vwo.
  • Wiskunde vmbo: voor leerlingen die nu het vak wiskunde niet als examenvak volgen op vmbo-bb, -kb, -gl/tl.

In het schooljaar 2026-2027 worden de volgende vakken beproefd:

  • Moderne vreemde talen: Arabische, Russische en Turkse taal en cultuur voor havo en vwo en de elementaire varianten van Arabische, Chinese, Italiaanse, Russische, Spaanse en Turkse taal en cultuur op havo en vwo
  • Natuurwetenschappelijke vakken: biologie, natuurkunde en scheikunde voor vmbo-bb, -kb, -gl/tl, havo en vwo
  • Wiskunde: C&M havo

Stap 2 – Start werving van scholen

Vanaf 3 februari 2025 kunnen scholen (per vestiging) subsidie aanvragen voor het beproeven van de examenprogramma's. De subsidieregeling zal 4 weken openstaan:

  • Een school vraagt subsidie aan voor één vak in één schoolsoort/leerweg. Een school kan voor meerdere vakken (maximaal drie) subsidie aanvragen. Dat moedigen we ook aan, vanwege het onderzoeken van samenhang tussen vakken, bijvoorbeeld Nederlands en Engels; Engels en Spaans; natuurkunde en scheikunde enz.
  • Per aanvraag geldt een subsidiebedrag van €35.000. Er zal een simpele aanvraagprocedure komen via www.dus-i.nl​. Veel gegevens worden automatisch ingevuld via je BRIN-nummer en je hoeft als school geen uitgebreid plan te uploaden.

Uiteraard zitten er ook verplichtingen aan de subsidieregeling. Die zijn gericht op de deelname aan de activiteiten die horen bij de fase van beproeven:

  • Zo is deelname van twee leraren en een schoolleider verplicht, waarbij beide leraren een halve dag per week vrijstelling krijgen van onderwijsactiviteiten ten behoeve van materiaalontwikkeling, het bijwonen van bijeenkomsten en afstemming.
  • Daarnaast zijn er vaste bijeenkomsten. Zo is er een landelijke startdag in september met de scholen, een dag in december/januari en een slotdag in maart/april. Daarnaast zijn voor leraren online inspiratiesessies en vragenuurtjes. Je wordt als school begeleid door onze SLO -collega’s.

Stap 3 – Selectie van scholen

Om tot een passende selectie te komen, selecteren we scholen op aangemelde schoolsoorten/leerwegen, ligging van de vestiging, denominatie (voor maatschappijleer) en volgorde van binnenkomst​. Uiterlijk 30 mei 2025 hoor je of je als school bent geselecteerd.


Ervaringen scholen bij wiskunde vmbo positief

Sinds september 2024 beproeven we wiskunde op vmbo-bb, -kb en -gl/tl. In een zogeheten try-out beproeven we een jaar lang met negen scholen de drie conceptexamenprogramma’s en -syllabi. De ervaringen die we daar mee opdoen, zijn erg positief.

Binnen de vaste routine van startdag, de online begeleiding, focusgroepen en de online inspiratiesessies evalueren we samen de programma’s en syllabi. De negen scholen hebben een gezamenlijke werkmethodiek ingericht en op de dinsdagmiddag zijn de leraren vrij geroosterd om samen aan het beproeven te werken binnen hun eigen school. In voorjaar 2025 brengen we de bevindingen bij elkaar brengen, wegen we de feedback en worden de conceptexamenprogramma’s en -syllabi waar nodig bijgesteld.

Op het webplatform voor wiskunde vmbo kun je er meer over lezen.

Wil je dit Delen?

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Vakken